Újabb kettő könyvet adott ki a Baksay Alapítvány

Újabb kettő könyvet adott ki a Csurgói Baksay Sándor Alapítvány. Egyiknek a szerzője a civil szervezet elnöke, Vörös Mátyás, aki a johannita rendházról írt, míg a másikban Szatlóczki Gábor mutatja be, milyen volt Csurgó városa, illetve vára a 16. század közepén. Az eseményen egy kivételes ajándék is átadásra került, a sikeres vármegyei levéltári programok megvalósításáért.

Újabb kettő könyvet adott ki a Baksay Alapítvány

A Csurgói Baksay Sándor Alapítvány tovább folytatja rendkívül értékes, kulturális misszióját. Szeptember 20-án ugyanis újabb kettő kiadott könyvének a bemutatójára került sor a közösségi házban.

 

Az egyik mű szerzője maga a kiadó civil szervezet elnöke, Vörös Mátyás, aki a középkori Csurgó történelme kapcsán a johannita rendházról írt.

 

A másik történelmi könyv írója Szatlóczki Gábor a 16. századi Csurgó városát és várát dolgozta fel.

 

A rendezvényen egy különleges eseményre is sor került, mégpedig egy kivételes ajándék átadására. A Kulturális és Innovációs Minisztérium 2023-ban újra kiírta a Petőfi Sándor Program pályázatot, melyet a Nemzeti Művelődési Intézet koordinál országszerte. Azzal a céllal, hogy minőségi kulturális szolgáltatások, rendezvények jussanak el a kistelepülésen élők számára. A kettő somogyi nyertes közül az egyik Csurgó volt, a közösségi háznak köszönhetően. Ennek keretében nagyon sok, rendkívül színvonalas esemény valósulhatott meg városunkban. Köztük a Somogyi Levéltár által felajánlott programok.

 

Köszönetét fejezte ki a Somogy Vármegyei Levéltár igazgatója, Polgár Tamás is, majd Horváth Mariann-nal átnyújtották Füstös János akkori polgármesternek az ajándékukat, mégpedig az önkormányzat épületének 1908-as évben született, hiteles tervrajzának a másolatát, amely akkoriban a Takarékpénztár építtetett. A folytatásban Füstös János köszönetnyilvánítása és köszöntője után Szászfalvi László országgyűlési képviselő mondott beszédet, aki feleségével a Csurgói Baksay Sándor Alapítvány alapítója is egyben.

 

Elhangzott egy előadás a Csurgó és környékén elvégzett régészeti feltárásokról, majd a most átadott könyveket szakemberek ajánlották az olvasók és az érdeklődők figyelmébe. Az alapítvány elnöke zárásként kihangsúlyozta, természetesen tovább szeretnék folytatni ezt a tevékenységüket.