Ilia Csaba a polgármester, három új képviselő a testületben

Ilia Csaba nyerte a polgármester-választást. Több mint 400 szavazattal utasította maga mögé Füstös Jánost. A testületbe három régi képviselő és három új került be. Utóbbiak a Csurgó Város Fejlődéséért Egyesület tagjai mindannyian. Az eredmény még nem jogerős. Az új polgármester és testület október 1-jétől kezdi meg a munkáját.

Ilia Csaba a polgármester, három új képviselő a testületben

Országosan 58,1%, Csurgón ettől egy kicsit elmaradva, 56,26% volt a részvételi arány a vasárnapi választásokon. Városunkban kettő polgármester- és tizenhárom képviselő-jelöltre lehetett voksolni. Teljes feldolgozottság mellett végül Ilia Csaba kapta a több szavazatot, így ő lesz a város első embere. Füstös János, a FIDESZ-KDNP jelöltje, jelenlegi polgármester 423-mal kapott kevesebbet. A Csurgó Város Fejlődéséért Egyesület nyertese hatból öt szavazókörben nyert, Alsokban kapott ki egyedül, de itt is csupán kettő szavazattal.

 

Jelen állás szerint a képviselő-testület fele kicserélődik. A munkájukat még folytató régi tagok közül a FIDESZ-KDNP színeiben induló Szecsődi Istvánné és Vassné Huszics Bernadett, valamint a független Kozmáné dr. Radák Edina Göngyi maradhat továbbra is. Melléjük hárman csatlakoznak a Csurgó Város Fejlődéséért Egyesülettől. Bedő Tamás, Ulrich Róbert István és Tukszár János.


A tizenöt főből álló Somogy vármegyei közgyűlésbe kilenc FIDESZ-KDNP-s, három független, illetve egy-egy képviselő jutott be a Mi Hazánkból, a „Somogyért” Egyesületből és a Demokratikus Koalícióból. Köztük egy csurgói bejutó, a FIDESZ-KDNP indulójaként Vörös Mátyás.

 

Az Európai parlamenti választás kapcsán négy párt, illetve pártszövetség osztozik meg a 21 helyen. A FIDESZ-KDNP 11, a TISZA Párt 7, az MSZP – DK – Párbeszéd-ZÖLDEK 2, míg a Mi Hazánk 1 mandátumot szerzett. A 27 tagország többségében még folyik a számlálás, így a pontos összetételre még várni kell. Jelen állás szerint az Európai Néppárt adhatja a legtöbb képviselőt.

 

Ilia Csaba polgármesterként, illetve a most megválasztott képviselő-testület október 1-jén kezdheti meg munkáját. Megbízásuk négy és fél évig, 2029 májusáig tart.