Zsidó emléktábla került felavatásra

Emléktábla avatásra került sor Csurgón az elhurcolt zsidók tiszteletére. Az eseményen dr. Kunos Péter, a MAZSIHISZ ügyvezető igazgatója mondott beszédet. A Petőfi téren található ház oldalán elhelyezett márványtáblánál többen is elhelyezték koszorúikat.

Zsidó emléktábla került felavatásra

Csurgón a 18. században egyetlen zsidó család élt, de az idő múlásával egyre többen telepedtek le itt. Számuk a 19. század elejére akkorára nőtt, hogy hitközséget tudtak szervezni. 1850-ben hatosztályos elemi iskolát hoztak létre, a Petőfi tér 6. sz. alatt. Ez az épület volt a helyszíne annak az eseménynek, melynek keretében emléktáblát helyeztek és avattak fel június elején. A járásból 165 zsidó került deportálásra a második világháború idején. Előttük tisztelegve ezzel. A rendezvényen a MAZSIHISZ ügyvezető igazgatója mondott beszédet.

 

Gondolatai második felében dr. Kunos Péter háláját és köszönetét fejezte ki a városnak, hogy nem feledkezett meg a zsidó lakosságáról, kiemelten az elhurcoltakról.

 

Az ügyvezető igazgatón kívül az emléktáblát Szászfalvi László országgyűlési képviselő, illetve Füstös János polgármester leplezte le. Rajta egy Radnóti Miklós idézettel, amely így szól: „Ember vigyázz, figyeld meg jól világod: ez volt a múlt, emez a vad jelen,- hordozd szívedben. Éld e rossz világot és mindig tudd, hogy mit kell tenned érte, hogy más legyen”. Zárásként koszorúk kerültek elhelyezésre a márványtáblán tisztelgésként.

 

Az esemény folytatásaként egy könyvbemutatóra került sor a közösségi ház emeleti termében. Vargáné Hegedűs Magdolna a csurgói zsidóság történelmét írta meg „Egyszer volt szomszédaink” címmel. Itt elsőként Füstös János polgármester mondta el gondolatait, majd megköszönte munkáját az írónak. A könyvet és szerzőjét dr. Weisz Péter a Gyöngyösi Zsidó Hitközség és a Barankovics Izraelita Műhely elnöke méltatta. A mű kiadója a Csurgói Baksay Sándor Alapítvány volt, könyvtárának második köteteként.