Korlátozás a mobiltelefonok és okoseszközök iskolai használatára

Kormányrendelet korlátozza központilag a mobiltelefonok és az okoseszközök iskolai használatát a diákoknak ettől a tanévtől. Ez korábban is problémát okozott, így több csurgói oktatási intézményben már bevezetésre került. A pedagógusok egyébként helyeslik a törvényi szabályozását. Amelyik tanuló nem tartja be, akár szabálysértési eljárás is indulhat ellene.

Korlátozás a mobiltelefonok és okoseszközök iskolai használatára

Jelentős változással kezdődött meg az új tanév. Kormányrendelet szabályozza ugyanis a diákok számára a mobiltelefonok és az okoseszközök használatát. Bevihetik ugyan az intézménybe, de rögtön le kell adniuk, és csak eltávozáskor kaphatják vissza. Több csurgói oktatási intézményben már korábban bevezetésre került ez a korlátozás. Így az állami általános iskolákban is.

 

A mobiltelefonok iskolai használata a református iskolában egyaránt régebb óta problémát jelentett.

 

A Kolping Nagyváthy János Katolikus Középiskolában a tanévnyitó ünnepségen tért ki az intézmény vezetője erre a fontos változásra, komolyan kérve a tanulókat az új rendelet betartására.

 

Fontos tudni, hogy nem csak mobiltelefonokra vonatkozik a korlátozás, hanem minden olyan telekommunikációs eszközre, amely kép- vagy hangrögzítésre alkalmas. Ilyen a tablet és a laptop is. Nem teljesen van betiltva azonban ezeknek a használata, ugyanis bizonyos esetekben, szigorúan tanulási céllal, ezután ugyanúgy lehet tanórán használni az okostelefonokat. Ezen kívül vannak olyan digitális eszközök, amelyek digitális taneszközként használhatók, melyeket továbbra is biztosítani kell. A rendelet azt írja: az okoseszköz használatát engedélyezheti a pedagógus vagy az igazgató úgy, hogy a tanulmányi rendszerben leírja a használat célját, az engedély időtartamát és a használt tárgy nevét. A csurgói oktatási intézményekben egyébként helyeslik ezt a törvényi változtatást.