18. alkalommal került megrendezésre a Csuszafesztivál

18. alkalommal került megrendezésre a Csurgói Csuszafesztivál. A hivatalos megnyitója ez alkalommal pénteken kora este volt. Az eseményen több országos sztár is részt vett. A főzőversenyre tizenhat csapat nevezett, melyek közül a „Csusza, mint főétel” kategóriát a Családsegítő Központ csapata nyerte. A postai dolgozók kimagasló sikert értek el, hiszen „Csusza, mint köret” kategóriában zsinórban harmadszor bizonyultak a legjobbnak, ami egyedülálló a gasztronómiai esemény történetében.

18. alkalommal került megrendezésre a Csuszafesztivál

Pénteken kora este már zenétől volt hangos a Víztorony környéke, hiszen június első hétvégéje lévén megrendezésre került a Csurgói Csuszafesztivál. Az eddigiektől eltérően, a megnyitóra is ekkor került sor. Füstös János polgármester elmondta, immár nagykorúvá vált ez a gasztronómiai esemény. Az első napon a Power és a Hydra Zenekar lépett fel, de előttük egy Csurgóról elszármazott házaspár, Berkesné Szalai Ágnes és Berkes Gyula együttese, az Elixir AJ kezdte meg a koncertek sorát, zenés időutazásával.

 

Szombaton természetesen a főzésé volt a főszerep, ahogy mindig lenni szokott. Reggeltől folytak már az előkészületek. A csapatok közt volt egy különleges főző is, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Győrfi Pál egészségkonyhája, ahogy a nevében is szerepel, másra igyekezett fektetni a hangsúlyt, mint a többiek.

 

Már délelőtt elkezdték szereplésüket a színpadi fellépők. Délelőtt elsősorban a gyermeké volt a főszerep. A Mesebőrönd Társulat mesejátékában vehettek részt a legfiatalabbak, majd jött egy kis zumba Ágival, illetve az Eötvös József Sportiskolai Általános Iskola Ritmikus Gimnasztika csoportjának fellépése. Lakatos Dórinak, az Országos Magyarnóta Verseny győztesének a műsora már egyértelműen a felnőtteknek szólt délben. Őt Dézsenyi Zsófi követte retró összeállításával.

 

Az ételek közben elkészültek, a csapatok sorban érkeztek bemutatni a zsűrinek, milyen újdonságot találtak ki ebben az esztendőben, milyen különleges étellel készültek. Az elnök ismét csak a Paprika TV mesterszakácsa volt, akihez nem csak a szervezők, hanem a főzők is ragaszkodnak, hiszen rendkívül lelkiismeretes és őszinte értékelése, valamint abszolút segítő szakmai véleménye mindig sokat jelent számukra a minél finomabb csuszaételek elkészítéséhez. Természetesen most is ellátogatott mindenkihez, jó tanácsokat adva.

 

Bede Róbert elmondta azt is, véleménye szerint évről-évre magasabb színvonalon teljesítenek a csapatok. Ez kiderült az eredményhirdetésen is, ahol gyakorlatilag minden versenyzőt megdicsért. Győztes azonban csak egy lehetett mindkét kategóriában. Az első helyeket olyan csapatok érdemelték ki, akik többször bizonyították már főzőtudásukat. A legjobb csuszafőételt a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ dolgozói készítették. „Csusza, mint köret” kategóriában a postai dolgozók Tértivevény elnevezésű csapata tavaly megvédte címét, melyre nem volt még példa. Ez alkalommal ezt is túlszárnyalták, hiszen abszolút egyedülálló módon egymás után harmadszor is a legjobbnak bizonyult.

 

Az idei Csuszafesztivál talán az eddigi egyik legszínvonalasabbra sikerült, amit a sok érdeklődő és látogató is bizonyított, akik több kísérőprogram közül válogathattak a színpadi programok mellett. Helyi termelői és kézműves vásár, íjászat, ismét sokan szálltak fel a városnéző kisvonatra, harmadik alkalommal volt megszervezve a veterán autók találkozója, több mint ötven járművel, szűrőprogramok, állapotfelmérés az Egészségügyi Centrum és az Egészségfejlesztési Iroda munkatársainak a segítségével, akiket többen is megkerestek a nap folyamán, de nem hiányozhatott a Helytörténeti Gyűjtemény szabadulóbódéja sem. Segítették kiállítóként a rendezvényt a katonák, a tűzoltók és nagy sikere volt a Kanizsai Oldtimer Kerékpáros Szövetség látványos járműveinek, melyek egyikét Győrfi Pál is kipróbált, nyilván egy kis segítséggel. A szervezők tehát alaposan kitettek magukért a számos programelemért.

 

Az országos sztárok névsorát gazdagította a Barótok Közt népszerű sorozat Berényi Andrása, R. Kárpáti Péter, aki műsorvezetőként emelte a fesztivál színvonalát, de fellépett Tóth Edu humorista is. A színpadi szereplőket követően este tíz órakor került sor a tűzijátékra. Az éjszakára is jutott sztárvendég, ugyanis a Rádió1 híres lemezlovasa Cooky szórakoztatta a bulizni vágyókat, lezárva egy nagyon sikeres csurgói gasztronómiai rendezvényt.